massages

Ik ben lid van de BMS

In de loop der jaren heb ik geleerd dat lichaamswerk door aanraking en warmte erg belangrijk kan zijn. Een goede en veilige keuze voor massage kan erg goed helpen bij ontspanning.

Voor mij een reden om veel te leren over masseren en daarmee te helpen bij ontspanning.

Diverse vormen van massages

De massage die meestal door mij wordt uitgevoerd staat bekend als de “Klassieke (Ontspannings) Massage”.

De uitdrukking “Klassieke Massage” wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen deze meer Westerse vorm van massage en de verschillende Oosterse stromingen op het gebied van massagetechnieken. Kenmerkend is dat de klassieke ontspanningsmassage uitermate ontspannend is en niet bedoeld als een therapeutische interventie. Ook niet bedoeld om ernstige sportblessures of spierpijn te verhelpen. De massage is altijd zacht en warm zonder gebruikmaking van ander materiaal dan olie. De omgeving is warm en op verzoek klinkt er zachte muziek. Ik werk op een verwarmde massagetafel, met warme licht geurende olie. De massage wordt gegeven op de blote huid.

Er zijn echter veel meer mogelijkheden om heerlijk te genieten van warmte en aanraking. Zo kan ik ook een lichaamspakking aanbieden in combinatie met een massage. De pakking bestaat uit een weldadige dikke crème die op de rug aangebracht wordt en met folie ‘ingepakt’ de tijd krijgt om de huid te verzachten. De geur is naar keuze. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Chocolade, Ylang Ylang, Rood Fruit of (zelfverwarmende) Algenpakking.

Verder kan ik met ‘Hot Stones’ werken om het weldadige gevoel in de diepere huidlagen te brengen. De speciale stenen worden tevoren verwarmd in een warmtebad. Voorzichtig worden ze stuk voor stuk op de rug gelegd én word je er mee gemasseerd en kan de warmte diep in de huid doordringen.

De enige meer therapeutische variant van massage die ik op verzoek kan geven is ‘cupping’. Dat wordt gegeven bij een specifieke klacht om de bindweefsels wat losser te maken die soms verantwoordelijk zijn voor teveel spierspanning op één plek.

Een nieuwe massagevorm die ik aanbied is de Hawaiiaanse Lomi-Lomi-massage. Deze vorm van massage heb ik in de zomer van 2019 geleerd in een intensive van Carrie Rowell. Het is een massage die ongeveer anderhalf uur duurt en die zich kenmerkt door lange strijkingen en het gebruik van de onderarmen. Het is een heerlijke en ontspannende aanvullende manier van masseren.

Essentiële oliën en aromatherapie

Bij het masseren werk ik graag met een zogenaamde gearomatiseerde tussenstof. Zodat mijn handen soepel en zacht over de huid kunnen gaan en de bewegingen vloeiend in elkaar overgaan. Ik gebruik daar meestal Volatile massageolie voor. Deze bestaat voor 10% uit Jojoba-olie en voor 90 % uit Amandelolie. Bij de gearomatiseerde massageolie is 2-3 % aan essentiële olie toegevoegd.

Bij het masseren kunnen de essentiële oliën plaatselijk op de opperhuid inwerken. De voedende oliën zoals amandelolie en jojobae voeden de huid, maar komen niet in de bloedbaan terecht. De essentiële oliën kunnen via de haarvaten in de bloedbaan terecht komen. Daarnaast roepen ze prikkels op die door het zenuwstelsel naar het limbisch systeem van de hersenen geleid worden. Hierdoor hebben deze geurige plantaardige oliën een direct merkbare werking op de gemoedstoestand en de lichamelijke conditie van de mens. Graag maak ik ook gebruik van eigen mixages van oliën om de kracht van de aromatische etherische oliën tot hun recht te kunnen laten komen.

Essentiële oliën blijven niet achter in het lichaam. Ze worden op verschillende manieren verwijderd via urine, ontlasting, transpiratie en uitgeademde lucht. In een gezond lichaam blijven essentiële oliën niet langer dan 3 tot 6 uur en uit een ziek lichaam worden ze na ongeveer 14 uur uitgescheiden. Dit kan per olie variëren.

In geval van een pinda allergie kan ik gebruik maken van Nivea neutrale massage/olie of Baselin massage/melk, of van Weleda-olie.

Situaties waarbij massage niet verstandig is

Hoewel massage in het algemeen de gezondheid bevordert, kan het soms juist beter zijn niet te masseren. Bij koorts, sommige (stadia van) kankers, bij veel pijn, bij infectieziekten, bij een zeer slechte algemene gezondheidstoestand en bij uitputting (het lichaam kan dan de extra prikkels niet meer verwerken) is massage geen aanrader. Ook bij zwangerschap tot de 3e maand geen massage. Daarna is het juist weer erg aan te bevelen om tijdens de zwangerschap te masseren. De zwangerschap is belastend voor lichaam en huid. De zwangere kan even een moment van totale ontspanning beleven. De massage wordt dan desgewenst in zijligging gedaan. Of zelfs op de buik, liggend op een speciale massagebank, waarop buik en borsten vrijgehouden worden door uitsparingen in de massagebank.

Het beste tijdstip van massage is ongeveer 2 uur na een maaltijd omdat net ná een maaltijd (tot ongeveer 2 uur) de maag nog met vertering bezig is.

Massage bij Kanker

Massage geeft geen genezing, maar verbetert wel de kwaliteit van leven

Wetenschappelijk gezien is het effect van massage op angst en spanning het meest duidelijk aantoonbaar. Zowel lichaam als geest hebben behoefte aan ontspanning.

In wat voor stadium dan ook, het hebben van de ziekte kanker brengt veel spanning en ongemak met zich mee. Ontspanning door middel van massage is voor iedereen prettig en in het bijzonder voor mensen met kanker. We horen uit persoonlijke ervaringen hoe mensen weer contact met hun lichaam voelen, men voelt zich weer “heel”. Iemand kan de behandelingen beter aan, slaapt beter, of is minder misselijk. Ook symptomen als pijn, depressies, isolatie, eenzaamheid en stress kunnen verminderen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met de ziekte kanker profijt kunnen hebben van massage. Ook in ziekenhuizen wordt massage als complementaire ondersteuning bij kanker steeds vaker in gezet. In 2019 heb ik een opleiding Massage bij Kanker gedaan bij de Stichting voor Jou. Op evenementen van de Stichting ben ik beschikbaar als vrijwilliger. Ook ben ik als vrijwilliger actief bij het Carmahuis in Naaldwijk als masseur

Stoelmassage

Dit massageconcept werd in de jaren ’80 geïntroduceerd door de Amerikaan David Palmer. De stoelmassage is gebaseerd op de Japanse shiatsu massage (drukpuntmassage). De ontvanger neemt plaats op een ergonomische stoel die het lichaam goed ondersteunt, zodat men optimaal kan ontspannen. De kleren blijven aan waardoor het nog gemakkelijker is om deze massage ‘tussen de bedrijven door’ te geven. Met behulp van de drukpunt massagetechnieken wordt de opgebouwde spanning in de nek, schouders, rug, armen en hoofd los gemasseerd. Stoelmassage stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt bevorderd, terwijl tegelijkertijd de afvalstoffen in het lichaam beter worden afgevoerd. Ook het immuunsysteem krijgt een boost. Een korte stoelmassage ontspant en geeft nieuwe energie. Behalve dat stoelmassage problemen door stress kan verzachten, heeft het ook een preventieve werking. In 2020 heb ik een cursus stoelmassage gedaan.